Alenka ima tudi svoje trike, kako se športniku vlije energije in ostalih potrebnih snovi, da lahko nadaljuje … čokoladni piškoti, kvašene slane preste in izotinični napitek proti dehidraciji.
1. ČOKOLADNI PIŠKOTI – zaklad sladkorja (OH)
Za vse potrebne sestavine odhitimo v trgovino (k najboljšemu sosedu) in kupimo:
- Jajca (potrebujemo samo 2)
- Maslo (80 g stopimo)
- Pomarančo (iztisnemo sok, lahko pa dodamo lonček pomarančnega soka, ampak »naravno« je veliko boljše)
- Sladkor (okoli ¾ čajne skodelice)
- Moko (okoli 2 čajni skodelici)
- Vanilin sladkor
- Pecilni prašek (okoli ¼ vrečke)
- Jedilno čokolado (200 – 300 g, najboljša je Manner ali Dorina, ne priporočam pa Hoferjeve, ker je predebela in jo je težko razdrobiti)
- Čokolada v prahu (kakšnih 6 velikih zvrhanih žlic, pa mogoče še malo za bolj čokoladni okus in barvo 🙂 )
Po želji pa lahko kupimo še rozine, lešnike, mandlje, … Ali kar si želite v svojih piškotih.
Doma pa se začne delo…
Jajca, pomarančni sok, sladkor + vanilin in pecilni zmešaš v veliki posodi (ni nujna uporaba »mexerja«, zadosti bo »ročni mixer«)
Maslo stopimo in počakamo, da se malo ohladi, nato ga zlijemo v zgornjo mešanico.
Vzamemo veliko žlico in v mešanici zmešamo čokolado v prahu, nato pa še postopno dodajamo moko (masa ne sme biti preveč tekoča, niti preveč gosta).
Potem pa potrebujemo »kladivo« za meso in se z vso jezo lotimo jedilne čokolade, jo močno »pretepemo«, da nastanejo majhni zdrobljeni koščki, ki jih vmešamo v maso. Lahko dodamo tudi sestavine po želji (lešniki, mandlji, rozine, …).
Še malo pa bo dišalo….
Potrebujemo peki papir… Nanj z žlico razporedimo majhne »kupčke« mase (ne preveč skupaj, ker iz majhnih kupčkov kmalu postanejo veeeliiiiikiiii kupčki).
Pečico segrejemo na 200oC in piškotke pečemo okoli 15 – 20 minut.
Njami, njami…… dober tek! 🙂
2. KVAŠENE SLANE PRESTE – namesto kruha in za nadomestek soli
Verjetno imamo že vse sestavine doma, drugače pa hitro v trgovino…
- Moka (1/2 kg)
- Sol (1/2 žličke)
- Sladkor (1 žlička)
- Kvas (25 g)
- Mleko (1/4 litra)
- Maslo (50 g)
- Jajca (2x)
Pa dajmo….
Potrebujemo posodo, vanjo zmešaš moko in sol … In malo počaka …
V posodici segreješ mleko (ravno pravšnje – mlačno), dodaš sladkor in kvas, počakaš, da se kvas speni … Nato pa mešanico vliješ k moki …
Dodaš še eno jajce (stepeno) in stopljeno maslo …
Vse sestavine dobro zamesiš, nato pa naj masa malo »počiva« na toplem.
Ko testo dobro vzhaja, ga spet z rokami »obdelaš« in narediš hlebček.
Hlebček razdeliš na manjše kose (kot tortico), iz vsakega koščka pa oblikuješ različne oblike (prestice, svedrčke, polžke, pletenice, …) in daš prosto pot domišljiji in ustvarjalnosti.
Svoje »ustvarjancije« položiš na peki papir, jih s čopičem (če ga nimaš, lahko tudi z žlico ali vilico) premažeš s stepenim jajcem in potreseš s soljo (boljša je grobo mleta in ni treba »šparat« s količino, ker se razgubi).
Tako, pripravljeno je vse za v pečico, na 200oC, pečemo okoli 10 – 12 minut, da hlebčki postanejo zlate barve.
Dober tek! 🙂
3. IZOTONIČEN NAPITEK
nujno potrebno pri dolgotrajni vadbi v »nenormalnih« temperaturnih razmerah!
Takšne napitke lahko kupimo v trgovini, kjer nam jih ponujajo različni proizvajalci, različnih okusov, …
Lahko pa si sami pripravimo pravo mešanico vsega potrebnega.
Za napitek potrebujemo:
- ½ litra vode
- Sok 1 grenivke
- Sok 1 pomaranče
- ¼ žličke soli
Vse sestavine dobro premešamo in ohladimo na primerno temperaturo … (po želji lahko dodamo tudi malo medu za sladkosnede 🙂 in sok ene limone)
Pri večjih količinah izgube tekočine in soli (Na, K, Mg, …) moramo nujno nadomestiti primanjkljaj. Za prigrizke si lahko umislimo slane palčke, preste, slane arašide, …
Po vadbi pa je za nadomestek dobra slana juh’ca (kar iz vrečke).
Alenka, je tu res 80 dag masla in 200-300 dag čokolade? To je potem skoraj kila masla in dve do tri kile čokolade. Se glih lotevam piškotov za daljši pohod, pa sem se bolj zatopila v recept 🙂
Nina, prav si ugotovila, da je pa to vseeno mal preveč:-) ja, mišljeni so grami…:-) upam,da nista dobila sladkorne zarad preveč čokolade:-)
Lp,Alenka
Popravljeno.:)