Cerkniška transverzala

Eno leto po VKP-ju je čas za novo spoznavanje lokalnih pohodniških poti s tekom. In sicer je bila za letos izžrebana Cerkniška transverzala, ki povezuje Veliki Javornik, Križno goro, Slivnico in Špičko. Hkrati bo to tudi raziskovanje, saj se nekje v ozadju plete ideja o izvedbi Cerknica Trail ali pa Slivnica Trail teka (kot sem že kdaj zapisal).

Tokratno soboto 19. 7. 2014 (ali v primeru slabega vremena nedeljo 20. 7. 2014) zamislil  tako – start na kegljišču v Cerknici s tekom skozi Dolenjo vas in po cesti proti Veliki Polanam (ali pa mogoče celo do Rakovega Škocjana) in nato vzpon na Veliki Javornik, spust po cesti do Laz, preko Klanc do Svete Ane in na Križno goro, od tam pa spust proti Bločicam in po najkrajši poti na Slivnico, nato pa samo še spust proti Brezjem oziroma pri mrzleku čez Cerkniščico in na Špičko ter spust mimo Ločic ter skozi Begunje in mimo Brezij nazaj v Cerknico do kegljišča. Spodaj je zarisana okvirna pot, ker gpx točne trase nimam.

Z Janijem sva prilagodila traso cerkniške transverzale tako, da sva jo speljala od Radleka dol proti Grahovem in nato po grahovski poti na Slivnico. Tako se je nabralo 3000 višinskih metrov čez celo traso.

GPX:http://pdk.forma.si/wp-content/uploads/gpx/CerkniskaTransverzala2.gpx

Nekaj statističnih podatkov trase:
Razdalja: 56 km
Najnižja točka: 550 m.n.v.
Najvišja točka: 1268 m.n.v.
Vzponi: ~ 3000 m
Spusti: ~ 3000 m
Razdalja vzponov: 14 km
Razdalja spustov: 18 km
(se pravi več časa gre dol kot gor) 🙂

Da bo dan bolj zabaven in ker je cilj druženje je treba začeti z organizacijo. Zato že zdaj vabimo vsakogar, ki pot ali dele poti pozna in se želi pridružiti kot vodič. Najbolje bi bilo, da bi nas bilo čim več vsaj po delih. Vsekakor vabljeni vsi, ki se radi samo družijo – počakajte nas na okrepčevalnicah. Prosim, zapišite svoje mnenja v komentarje …

Podrobnejše informacije glede plana poteka dneva pa še pridejo, start bo zgodaj (ob 6.00), da bomo za kosilo doma. 🙂

Originalni vodnik

Klikni na sliko za vpogled v originalni planinski vodnik cerkniške transverzale (lastnik Drago Telič)

30 thoughts on “Cerkniška transverzala

  1. Ta vikend bom jst bolj tezko. Edino ce bo slabo vreme, potem bi morda slo… Jo bom pa drugic urezal, bom sel pa jutri ze prvi kos oddelat – Cerknica – Javornik – Krizna gora…
    Porocam….

  2. Ja spomnim se te transverzale, saj sem bil pred več kot 40 leti eden od njenih idejnih tvorecev. Tomo je naredil mapo, kjer je bila vrisana. Ta mapa je do sedanjih oskrbnikov visela v Domu na Slivnici. Naredili smo tudi knjižico, ki je vsebovala mesta za žige z vseh vrhov. Pot naj bi se opravila v enem dnevu. To pa ni bilo prav lahko, še posebno če si prepozno začel ali se zgubljal na delu poti od V.Javornika do Križne gore. To se je zgodilo tudi nama z Markotom in sva zato morala izpustiti Špičko. So jo pa nekateri opravili, Stanko, Jože,… Prav zanimivo mi bo spremljati koliko časa boste rabili kot izkušeni gorski tekači. Mi smo seveda hodili.

    • Drago, super! To, da trasa transverzale ni nikjer več vristana je škoda (bi bilo dobro vsaj hribi.net obvestiti, da bi jo objavili – se bomo potrudili jo zapisati in poslikati).
      Jani je bil včeraj v izvidnici in se je uspešno izgubljal preko Javornikov do Bločic. Trasa je prehodna, le iz Križne proti Bločicam je treba malo bolj preskakovat ovire, ki so nastale po žledu.
      Nismo pa se še odločili kako bomo vzeli Slivnico – ali bi šli od Radleka dol do Grahovega in po grahovski gor in potem preko medvednice in mrzleka na Špičko ali kar po cesti do lovske koče in nato direktno do vrha in dol do Gradišča in nato desno proti cesti (ali preko Zatrepov) in od tam preko mrzleka na Špičko. Pred tem pa razmišljamo, da bi šli skozi Rakov Škocjan.
      Se nam boš mogoče kakšen del pridružil?

  3. Tocno – Rakov Skocjan… To je bilo tudi v prvotni trasi…
    Jah jo bomo pac urezali malo po svoje 😉
    Dibro bi bilo najti ta zemljevid – morda vprasati v koci na Slivnici ce ga imajo…

  4. V starem vodniku je zarisano, da se gre na Spicko iz Selscka gor in na Begunje dol… tudi sam sem zelel to predlagat….
    Torej nam ostane neznanka le se pot iz Slivnice do Selscka – zadnji del…

  5. Sonja in Sašo okrog 12.10 zasačena na Bločicah 🙂 super hitra in zelo pridna!! (ja, jst sm vama trobila in mahala 🙂 ) Kar tako naprej 🙂

  6. Poročilce:
    CT je super ideja in trasa je izredno lepa, so pa trenutno deli poti praktično neprehodni. Prvi je spust iz Javornika, kjer je pot lepo markirana in tudi zelo primerna za mehak tek, vendar pa je praktično oviratlon, če se želiš držati dejanske označene poti (zato je trenutno verjetno najboljše, da se ta del izvede po cesti). Do vrha Križne gore potem ni težav, je pa nato spust iz Križne proti Bločicah preskakovanje ovir in iskanje markacij med podrtimi drevesi (ponovno je v tem trenutno za tekača najboljše se spustiti ponovno na Sv. Ano in nadaljevati po cesti do križišča za Križno jamo, nato je do Bločic v redu). Proti Radleku je markirana pot preko travnika in ne po cesti, ki pa se nato zgubi zadnji 200 metrov. Spust do Grahovega po vlaki je optimalen, prav tako vzpon na Slivnico in spust do lovske koče. Zaplete se spet pri spustu proti Otanici – pot ni markirana, ampak samo označena s puščicami, poleg tega pa ponovno veliko podrtega drevja. Zadnji del preden dosežeš cesto pa je skoraj neprehoden, zato bi bilo bolje se spustiti v Otanico in nato po cesti naprej (ni veliko daljša, je pa lepša). Od Selščka na Špičko in potem dol na Begunje po poti preko Zaglava pa je ponovno super (čeprav po novi vlaki na Špičko ni več toliko užitka kot včasih, spust pa je idiličen). Od Begunj nazaj v Cerknico pa za konec še malo asvalta.

    S Sonjo sva pot opravila v malo manj kot 11-ih urah bruto, neto pa v 8-ih (če odštejem izgubljanje in plezalske vložke) in tudi v originalno traso bi se lahko dodal še vzpon iz Grahovega na Slivnico. Če bi se v teh razmerah odločila za pot po cestah, bi verjetno nabrala 5 km več, vendar časovno pridobila ravno tiste 3 ure. 🙂
    Glede na videno je bila CT pred letošnjim žledom super trasa, tudi v tako vročih dneh kot je bil včeraj, saj poteka, razen na nekaj delih, pretežno v senci in v gozdu.

    Končne številke: 55,5 km in 2550 višincev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.