5. Cerknica-Portorož malo drugače

Ideja je, da bi letošnji tradicionalni tekaški vikend Cerknica-Portorož predrugačili in se na pot podali s kolesi. Izlet bi tako postal enodnevno kolesarsko druženje, ki bi ga zmogel vsak. Terminski predlog je 27.8. in 28.8., vendar še ni zapečateno, za začetek samo zbiram interes.

Predlog trase (110 km), ki se v najboljši meri izogiba glavnih cest in tudi astavltnih površin (samo 25 km je asvalta), pri tem pa ne pretirava s klanci:

  1. Preko Javornikov lahko spremenimo traso mimo otoških dolin in na Palčje
  2. Od Buj naprej se lahko gremo malo ekstremov in gremo po alternativni trasi po gozdu proti Artvižam (kar pomeni en težji vzpon)
  3. Trasa je narejena s postankom v Rodiku (vedndar je to še stvar debate)
  4. Namesto, da gremo iz Kozine malo v pri 70. km v rahel klanec preden se spustimo do Prešnice, gremo lahko skozi vas Klanec, ki je nasprotje svojemu imenu (trasa podobna tekaški, s tem da se v središču vasi zavije desno proti Prešnici)
  5. Vzpon na Sv. Anton iz Hrastavelj (v 85. km) nam ne uide, saj je trasa postavlje tako, da gremo namesto skozi Koper, po dolini Dragonje do Sečovelj, nato pa po Parenzani proti Portorožu (in do Kopra na vlak za domov + 20 km)

Po želji bi enodnevni izlet raztegnili na dva dni (ali vsaj naslednje dopoldne) za tiste, ki bi želeli kaj več, in nadaljevali naslednji dan po trasi Parenzane na Hrvaškem do Poreča (80 km). Trasa je lepa, brez zahtevnih vzponov, po makadamska cesta z lepimi razgledi in vmesnimi točkami (Grožnjan, Motovun, Poreč). Kako bi šli nazaj s Poreča ni dorečeno, tudi kolesa na avto je dobra opcija. Glede prenočišč bi našli kaj “po vezah”.

6 thoughts on “5. Cerknica-Portorož malo drugače

  1. Kako nam kaj tole stoji za soboto 27.8.? Kar se tiče vlakov je zadnji za Rakek iz Kopra ob 20.15, štartali bi verjetno ob 6.00 iz Cerknice in to je več kot dovolj časa skupaj z zabavo na koncu in postanki vmes, pa še kakšen ogled vmes.
    Matej in Karla sta za? Jani, kaj pravi Alenka? Ostali? Svit je rekel, da gre …

  2. Report Cerknica – Portorož:
    Lepa trasa (120 km, 1600 vzpona, 2200 spusta), spusti in vzponi od Kozine naprej (Prešlica, Kraški rob na Podpeč in Hrastovlje in Kubed) so zahtevnejši kot sem pričakoval. Na koncu sem porabil ravno 7 ur, nisem se izgubil ali zašel, bilo je prijetno prevroče, v Rodiku pri “Friščevih” (kjer vsako leto prenočimo) pa ravno v soboto ni bilo nobenega doma, za piko na i pa sem nekje okrog Hrastovelj izgubil očala.
    Z veseljem grem še enkrat prihodnji vikend (vreme bo), če bi še kdo z mano, ali pa kaj podobnega vsaj …

  3. a tole si ze sel??? nisem sploh vedel…
    a gremo se enkrat, lahko malo malo drugace?

    al pa pejmo iz Cerknice v Kranjsko Goro?

    • Seveda, že en mesec nazaj. Lahko gremo še enkrat malo drugače – so ideje za hujšo turo do dol.
      Za Kranjsko pa imam eno hudo turo, ampak je za dva dni iz Cerknice (preko škofjeloških hribov, Blegoša, Petrovega brda, Uskovnice, Krme).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.