Projekt “Slivniški Rudolf”

“Slivniški Rudolf” je z naše strani poimenovana lesena silhueta prijaznega jelenčka, ki je na pol poti na Slivnico (pri “šporhetu”) predvsem v lanskem letu zabavala izkušene pohodnike in dajala motivacijo najmlajšim. Na razpotju, kjer se pot iz Zatrepov priključi markirani poti iz smeri Cerknice, je pokončno usmerjal pohodnike proti vrhu, kar naenkrat pa ga ni bilo več … Najprej so ga načele vremenske razmere, do bridkega konca pa so mu pomagala objestna dejanja. V grmovju pod borovcem z markacijo na katerem je slonel pa so še vedno ležali vsi koščki.

Izvirni (ponovno sestavljen iz koščkov) in novi (izrezan iz enega kosa vezane plošče)

Prvo septembrska soboto smo se družinsko povzpeli na Slivnico in na znanem razpotju je bil ravno čas za počitek, pa je nekdo skočil v goščavo in enega po enega ven potegnil vse koščke nekdaj ponosnega jelenčka. Na tleh nam ga je uspelo ponovno sestavili v celoto in smo ponosno nadaljevali proti vrhu. Po poti navzdol pa smo se odločili … zbrali smo vse koščke in za odnesli v dolino. Sledil je projekt “Slivniški Rudolf”.

Drui korak: osnovna zaščita lesa …

Najprej je bilo seveda treba ponovno vse koščke zložiti v celoto. Kmalu smo ugotovili, da restavriranje ne bo mogoče in bo treba začeti od začetka. Stari jelenček je bil iz iverne plošče, ki v vlažnem ni najbolj obstojna, zato je bilo treba najti nekaj bolj primernega – vezano ploščo. Sestavljanko je bilo zdaj treba obrisati in nato izrezati (z vbodno žago).

Silhueta je bila pripravljena, sledilo je še vrezovanje podrobnosti obraza in delov telesa (po vzoru originala). Na koncu smo les ustrezno zaščititi z osnovnim premazom, za konec pa smo si dovolili barvno nadgraditi izvirnik in tako z barvami poudarili oči, nos, usta, rogove, kopita, rep in kožušček.

Končni izdelek že v svojem “naravnem” okolju, na razpotju pri “šporhetu”.

… in končno, drugo soboto oktobra, po dobrem mesecu od ideje, je bil projekt “Slivniški Rudolf” zaključen in jelenček vrnjen na svoje mesto, kjer bo lahko spet razveseljeval pohodnike in motiviral najmlajše. Srečno!

Vodja restavriranja: Srečo
Sodelujoči oblikovalci: Svit, Neža in Nina
Sestavil in izvajal fizična dela: Sašo

*** Avtor izvirnika mi ni poznan. Upam pa, da bo zadovoljen z repliko ***

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.