Sonjina šabesa z burekom

Še zadnja objava iz serije ‘poživil’, ki smo jih izrabljali na teku do Portoroža …

Sirup iz bezgovih cvetovpo moje kar šabesa, ko je razredčeno z vodo seveda

Sestavine:

  • 30 bezgovih cvetov – najboljši so ta prvi in to največji cvetovi
  • 3 kg sladkorja – kar klasičen bel navaden cukercek tisti, ki piše pakirano za Mercator
  • 3 limone – 1 narezano limeto sem še zraven potunkala
  • 3 l vode – iz naše pipe, pa tudi izpod vaše bo dobra
  • 3 citronske kisline – dobila sem jo pakirano v škatlicah in dala 3 škatlice  (6-7g)

Kako do cilja:

Vodo in sladkor zavremo, da se sladkor stopi. Ko se voda malo shladi, dodamo bezgove cvetove, limono in limeto, narezano na rezine in citronsko kislino. Za trik in da je šabesa še bolj osvežilna dodamo še košček ingverja.

Pustimo stati 48 ur, še bolje je če stoji 3 dni, nato precedimo in prelijemo v steklenice. Najbolj obstojna je v steklenih steklenicah! Če pa prelijemo v plastične 1,5 l pa naj bodo te sveže izpraznjeno od vode z mehurčki.

Recept za moj sirov burek!  

Vlečeno testo pripravim sama.

Sestavine:

  • 300 g ostre Hoferjeve moke in nekaj navadne
  • 1 jajček
  • 2 jedilni žlici olja
  • 1 pest soli
  • 2 dl mlačne vode

Vse to razen vode dam v skledo in ob mešanju s kuhalnico prilivam mlačno vodo. Ko se zgosti delam naprej z rokami in dodajam gladko … Pazi!!! Nič več ostre Hoferjeve moke, pač pa navadno.

Stresem na pult in ob dodajanju moke, po potrebi, testo gnetem okrog 10 minut. Nakar ga stresem na pomokan prtič, pomokam še hlebček in pokrijem s posodo ter pustim počivati ½ ure (Pazi!!! Testo je, ko ga nehamo gnesti, še vedno malo lepljivo, tako da se prijemlje dlani!!!) 🙂

Zdaj pa je dovolj časa za pripravo zmesi.

Potrebujemo:

  • 3 cela jajca lahko tudi 4 jajca
  • 1 kg skute Prekmurske (dobiš jo v Mercatorju pakirana je v vrečki)
  • 2 lončka kisle smetane Alpske (ker je najbolj kompaktna)
  • cca od ½ dl olja
  • sol po  okusu
  • mineralno vodo (radenska)
  • mleko
  • Za pokapati po testu:
  • ¼ masla lahko tudi mal več in cca 2 dl olja

V malo večjo skledo ubijem 3-4 jajca jih z vilicami ražvrklajm, dodam skuto, sol, olje, smetano, malček mineralne vode in mleko po občutku. Zmešam,  da je lepo mazljivo, ampak ne preveč tekoče … 😉

Sedaj se začne akcija!!!

Testo zvrnem na pomokano, za to pripravljeno, rjuho ali prt, ki je namenjen samo za peko potic in ostalih dobrot. Mogoče ga z valjarjem malo razvaljam, potem pa začnem testo vleči v krogu z občutkom, počasi in previdno, s hojo okrog mize. Kar na enkrat je vlečenega testa polna miza in še mal čez … hihi boste videli, ni tako težko.

Vlečeno testo prekapljam z mešanico olja in stopljenega masla. Tukaj je stvar relativna, bolje pa je, da je raztopljene maščobe po vlečenem testu malo več kot manj.

Sedaj pa do malo več kot 1/3 testo namežem s skutno maso in ga zvijem. Zvitega potem položim v, poljubno z oljem, namazan pekač. Lahko je zvit ali pa ga odrežem na pekaču, za prilagojeno dolžino, da ga zlagam enega poleg drugega.

Pečem približno 45 minut pri 180 stopinjah, nato vzamem iz pečice in po testu polijem predhodno pripravljeno mešanico. In sicer, zavreto (pomembno mora biti res vrela) vodo cca. 2 dl, kateri dodam sol po okusu in žličko oz. par kapljic olja. Pekač potisnem zopet nazaj v pečico še za 10-15 minut, da se zgornja skorjica zmehča. Ko polijem z vrelo, slano, oljno vodo je mora biti toliko, da sega do vrha bureka.

Nami: Preden serviraš naj počiva še 20 minut! Dober tek želim.

Za kakršne koli nejasnosti me pa kar pokličite, bomo pekli ‘po telefonu’ … 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.