Na Slivnico

Kako bi lahko povezali poti na Slivnico za eno vikend tekaško turo – moj predlog.

Povežimo poti na Slivnico s tekom ...Iz Cerknice (kegljišče) štartamo, se vzpnemo med grmičevjem do borovega gozda, kjer je prvi strmi del in se konča po prvem kilometru, ko se priključi poti s Peščenka in nadaljuje ob vrhu Gradišče. Pot nadaljuje na pašnike. Na vrhu drugega hribčka, tik pred ‘štalami’ pa samo še naravnost mimo Doma na Slivnici do vrha (3,6 km, 530 v.m.).

Na vrhu se preusmerimo po Martinjski smeri na 1,5 km dolg strm spust (za 500 v.m.). Pot poteka mimo kotanje nad katero vzletujejo padalci in nato po travnati strmini do gozda, od kjer se pot spušča skoraj direktno (ali malo cik-cak) do makadamske ceste med Martinjakom in Grahovim.

Nato nadaljujemo po poti do kapelice pred Grahovem (1,8 km), kjer zavijemo levo na Grahovsko pot. Pot je delno strma in na začetku široka. Vzpnemo se v nekaj serpentinah, na začetku manj strmih, na koncu pa bolj dokler se ne priključimo Martinski poti (kjer smo se spustili). Nadaljujemo mimo kotanje in do vrha (2,2 km, 500 v.m.).

Spustimo se po cesti (8 km) predzadnjega odcepa levo pred križiščem za Brezje, kjer zavijemo levo in nadaljujemo po pohodniški poti po severni strani Gradišča do križišča cest pod pašniki in od tam naprej po levi (severni) poti mimo ‘štal’ neposredno do vrha, kjer zaključimo (3,5 km).

Skupna dolžina: ~ 21 km
Vzponov: ~ 1500 višinskih metrov

Sprememba poti, ki je bolj prijazna za kolena bi bila, da se spustimo na Grahovo in gremo nato gor po Martinjski poti, če bi jo pa želeli še malo skrajšati pa lahko pri spustu po cesti 2 km prej (v oviknu) zavili levo proti Gradišču in skrajšamo za dolžino za okrog 3 km in nekaj višinskih metrov vzpona.

13 thoughts on “Na Slivnico

 1. A tk si si ti zamislu…
  Jst sm imel v mislih startat na Kegljiscu, do vrha, dol po Grahovski, po isti nazaj gor do vrha, nataj dol na zatrepe, gor iz zatrepov, do vrha, dol po martinjaski, nazaj gor po martinjaski do vrha in dol na kegljisce….
  Tako bi vse poti obdelali gor-dol….
  Mi je pa vseen… Po moje bi naredili cca. 27km in 2.200vm…
  Ni svoh to 😉

  • Tudi dobra. Jaz sem ciljal na to, da gremo po vsaki enkrat in jih povežemo. Tale tvoja vsekakor ni za par dni pred maratonom, ampak vsekakor za probat (še letos).

   • Sej smo rekli, da nikjer ne pise, da ne smes ful klance trajbat pred maratonom …. 😉
    Bom pa sli to po maratonu…
    Torej bos jutri ti vodic… Da ne bova spet lutala 😉 hehe

    • Mene se nekaj loteva, sem že dva dni v bolj švoh stanju. Celo laufat nisem šel … Kdaj jutri bi šla? Enkrat sredi dneva, da bo sonček. 🙂

 2. dal ti bom jst sonček…. ob 8ih je štart najkasnej… jst morm bit ob 13ih na eni fešti 😉 😉
  teče se zgodej pravi Obro 😉

  • Dobro, jutri najkasneje ob 8.00 štartava, pa bova videla a greva mojo ali tvojo turco. Čeprav je za Obrota to že pozna ura, upam da se nama vseeno pridruži (vsaj en del) …

 3. Evo, izvedeno! Čudovit dan, dobra družba, odlična organizacija. Vsekakor stvar za ponovit oziroma ponavljat.
  Še ideja. A bi organizirali naslednje leto Slivnica Trail Run?

  • Vrhunsko…. Ni da ni …. 😉
   Ce bi bla pametna in vzela palice, bi blo se toliko lazje 😉 🙂
   Bomo mal premislili za Slivnica trail ja… To bi blo odlicno …

 4. Postfestum še ena o tej Slivnici. Kolikor je bila tale sobotna turca čudovita, pa tako hudega musklfibra še po nobenem maratonu nisem imel! Do nedelje je sicer še nekaj časa, da se ta kislina ščisti ven iz mišič ni bila pa tale najina ideja ‘ful klanci’ ravno poteza leta 🙂

  • Hahahaha… To ze cel teden razlagam, da ni bil glih pravocasno umescen projekt leta 😉 hohoho
   Al bo… Bo slo pac mal pocasnej na matratonu 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.