Na Kum laufat?

O tekaškem podvigu na Nanos je bilo že kar nekaj govora na strani, potem pa se jeseni nismo uskladili. Še ena podobna ideja je tek iz smeri Zidanega mosta na Kum (čez Škratovo dolino). Iz desnega brega Save pa do vrha je 8 km s 1000 metrov vzpona (iz 210 n.v. na 1220 n.v.). Super za en intervalček. Avto lahko pustimo na makadamu 1 km pred Zidanim mostom (iz smeri Litije) in se z ročno nihajko (“cicka“) prepeljemo na desni breg Save od kjer se vzpon začne. Glede na trenutno vreme in temperature je to izvedljivo kar januarja, samo še kateri dan gremo je vprašanje (sicer ostane v planu za kasnejše spomladanske ‘priprave’).

Opis poti: Po vožnji s cicko se na desni strani Save pot začne naravnost v hrib, kjer se vzpenjamo ob potoku, ki ga pot nekajkrat preči in nas pripelje do opuščenih mlinov. Na vrhu vzpona se pot vzravna in začne se Škratova dolina. Pot skozi Škratovo dolino deloma poteka po kolovozu. Na koncu kolovoza prečimo travnik ob katerem se nahaja starejša kmetija. Kmalu pridemo do asfaltirane ceste, kjer nadaljujemo desno v smeri Kuma. Levo se nam priključi pot iz Radeč. Po asvaltirani cesti nadaljujemo 500 metrov, pot se vzpne in nas pelje mimo hiš v naselju. Pri zadnji hiši gremo pod nadstreškom, kjer se pot nadaljuje v gozd. Po nekaj minutnem vzponu pridemo iz gozda in že vidimo vrh. Pot nas pelje mimo hiš, ter kasneje zopet zavije v gozd. Pri kapelici v gozdu, ob poti nadaljujemo naravnost, z desne se pridruži tudi markirana pot z Malega Kuma. Čaka nas še hitri vzpon in že smo na vrhu Kuma.
(Posodobljen gpx iz vzpona 12. 7. 2014.)

6 thoughts on “Na Kum laufat?

  1. ni švoh tole…. sam cajt, cajt je treba najt…. volja je ! 😉
    trenutno je cajta sam za kako Slivnico ob devetih zvečer na brzake 😉

    • Ok, če je samo za Slivnico čas, potem pa ti bo všeč naslednji predlog, ki ga bom objavil … Čeprav tale Kum bi lahko na hitro stisnili (ena urca gor in pol urce dol + še 2 uri vožnje v obe strani je vsega skupaj 4 ure in si doma). Peljat se s ‘cicko’ more bit zabavno in je treba probat.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.