Parenzana (Trst – Poreč)

Kaj, ko bi se za vikend 24. in 25. maja v primeru ugodnega vremena podali na tek po celotni Porečanki (nekdanji ozkotirni železnici, ki je od 1902 do 1966 povezovala Trst s Porečom – Parenzom). Startali bi v Trstu (na Marsovem polju), na pomolu, in se od tam po mestu prebili do Škofij, kjer nato nadaljujemo po slovenski trasi do Sečovelj (mimo Kopra, Izole, Strunjana, Lucije). Vseskozi je pot lepo urejena in trasa ni zahtevna (saj imajo klanci maksimalno 3% naklon). Po prečkanju mejo s Hrvaško se začnemo vzpeljati do Grožnjanja, kjer bi po 70 km prenočili. Naslednji dan pa nas čaka spust v dolino Mirne, mimo Motovuna in naprej do Poreča (še 60 km) s ponovnim vzponom do Vižinada in nato le še spustom do Poreča. Na hrvaški strani je pot pretežno makadamska, vendar lepo označena, prečka se tudi nekaj mostov. Cilje je v centru Poreča. Pot je zelo primerna za spremljevalce na kolesu. Ni namenjena avtomobilom, je pa pogosto lahko dostopna.

Manjka samo še ideja, kako bi prišli nato nazaj … 🙂

Po poti si lahko ogledamo:
muzej Istrske železnice v Izoli
– Soline in muzej solinarstva v Sečovljah
– Grožnjan in Motovun
– jama Baredine
– …

Točna trasa – gpx (neugodnih je prvih 10 km po Trsu – Google Maps navodila po Trstu):

Nekaj več podrobnih informacij o Porečanki in poti zdravja.

23 thoughts on “Parenzana (Trst – Poreč)

 1. Jani je začel nekaj protestirat, da ne bo šel oba dni, ampak samo en dan … Pa sem mu rekel, da ni primerno, da bi 130 km v ene dnevu pretekli, da je bolj družabno na dva dni raztegnit. Ne vem, kaj zdaj misli.
  Sicer imam v Grožnjanu že ogledano opcijo za prespat, samo preštet se moramo.

   • Ja, saj lahko je tudi Cerknica-Portorož konec koncev … Ima pa parenzana manj vzponov kot je recimo že sam Javornik, kaj šele Vremščica. Pa tudi klanci so kot sem napisal železniški, se pravi so vsi klanci skoraj ravnina. 🙂
    Se pa moramo ta vikend odločit oziroma pobrat prijave glede prenočišča. Moj predlog je tudi, da ni nujno, da se ves čas teče, mogoče bi se malo izmenjevali kolesar/tekač. Trasa je res idealna za oboje.

 2. Glede na trenutno stanje s časom in ostalimi zadevami predlagam, da se izvede samo hrvaški del Parenzane s startom na slovensko-hrvaški meji in ciljem v Poreču. Trasa je tako dolga 70 km in če se jo v soboto 24.5. lotimo zjutraj bi brez težav s postankom v Grožnjanu, Motovunu in še kje do Poreča prišli za večerjo. Vabljeni tako kolesarji kot tekači … Trasa je makadamska, senčno/sončna.

 3. Jst no go… 23. Imam poslovni tek trojk, me ni doma, 25. Pa ze sibam po kosilu na avion via Franfurt do srede… da pa recem Lenc, da me se celo soboto ne bo 🙂

 4. Torej, jaz predlagam, da izvedemo kolesarsko-tekaški enodnevni izlet po hrvaškem delu Parenzane v soboto 24. 5.
  Zapišite prijave v komentarje oziroma tisti sramežljivi meni na email. V mislih imam ekipo, ki je tekla lani v Portorož, mogoče še kakšnega dodatnega kolesarja in pa Matej obvezno, pa še Alenka K., če ne bo v Logarski.

     • Prvi teden junija sem pa za vikend itak v Poreču. Lahko gremo v obratno smer s startom v nedeljo … 🙂

    • Sori za neodzivnost. Ta teden sem obležal, in mi, razen po počitku, ne diši po ničemer drugem.
     Prvi vikend v juniju (7. ali 8.6.) mi odgovarja. Zaradi logistike bi štartal raje na Slo/Hrv meji, pa še iskanju prenočišča za 5-člansko družino se izognem (Sašo, verjetno boš kmalu razumel 🙂 ). Krene se lahko ke do 8. ure, ker bo že tako dan najbrž topel/vroč.

     • Jaz sem v petek in soboto v Poreču ‘službeno’. In sem vseeno za to, če bo večina, da gremo prelaufat hrvaški del porečanke 8.6., če bi seveda startali v nedeljo iz Poreča. 🙂
      Glede na to, da je pa 21.6. že GM4O bi še rajši videl, da bi ta podvig izvedli kot sem zgoraj napisal: 30.5.

 5. Zdravo.. sem se danes spomnila, da pokukam malo na vašo stran. Vas je fajn brat. Vidim, da se še niste zmenili za tole Parenzano 🙂 Ja js grem 31.5. v Logarsko. Tisti teden/vikend od 5.-8.6. pa bom mogoče v Rovinju na swing festivalu – Dolce Vita. Evo še neki za vas, ker ste tudi plesno društvo 🙂
  Jani in Sašo čestitke za Blegoš!!

  • Ja, nič. Potem pa bo res to nedeljo treba tole parenzano (hrvaški del), sicer ne bo nič letos … Kolesarji, to je idealna trasa. Jaz bom tekel, ostali lahko pedalirate sem in tja ali pa celo podaljšate traso.

   • In sem jo šel, sam, hrvaški del parenzane od meje do Grožnjana in nazaj. Vmes sem si pot še po nepotrebnem podaljšal za kakšen kilometer ali dva, ampak sem zato za nazaj pogoljufal off-road skozi gozd. Včarjašnja dolžina je bila na koncu 45 km, ker sem 5 km skrajšal, sicer pa lepa turca. Trasa se res počasi vzpenja (v 20 km za 300 metrov) in imaš občutek kot da gre ravno. Grožnjan je najvišja točka na parenzani, od kjer se nato spusti do Motovuna in še zadnjič dvigne do Višnjana (glej gpx zemljevid).

    Prihajajoči (majsko-junijski) vikend je še zadnji primeren za podvig Cerknica-Portorož, pa tudi, če bi šli delno s kolesi. Če ste za, povejte (komentar, email, telefon), sicer verjetno lahko pestavimo na zadnji vikend avgusta?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.