Firenze maraton 2012

Letošnja izvedba maratona v Firencah, ki se je odtekel to nedeljo 25.11. je bila že 29. po vrsti in z letom 2012 pada ravno na 500 obletnico smrti enega izmed najbolj znanih meščanov, Ameriga Vespuccija (zato je tudi medalja njemu v čast).

Trasa maratona se je skozi leta veliko spreminjala in še malo pa bo idealna. Sicer je zelo ravninska z dvema hujšima vzponoma (prvi most čez Arno in prehod čez železniško progo) in dvema daljšima podhodoma. Je pa na progi okrog 10 hudih zavojev (za 180 stopinj). Najbolj pa traso obogati predvsem zadnjih nekaj slikovno čudovitih kilometrov, ko se teče tik ob Duomo in Battistero, pa čez Ponte Vecchio, po Piazza della Signoria in v cilj na trgu pred Basilico Santa Croce. Na nekaj mestih te kar mika, da bi se ustavil zaradi te zgodovinske atmosfere, pa veš da se ‘ne smeš’. Še lepše je vse skupaj seveda v soncu in prav to se je pokazalo izza oblakov po 12. uri. Vreme je bilo letos idealno, od jutranjih 10 stopinj pod oblačnim nebom, do popoldanskih 16 na že pretoplem jesenskem soncu.

Zdaj pa še nekaj o moji izkušnji. Glede na svojo trenutno pripravljenost sem se odločil za tempo pod 4:25/km in mi je tja do 12 km odlično kazalo. Potem pa so se začele muke. Štiriglava mišica na desnem stegnu me je začela tako grozno bolet (kar se je malo kazalo že v Palmanovi), da nisem mogel več vzdrževati tempa oziroma me je ob pospeševanju na moj tempo začel grabiti krč. Na trenutke (tja okrog 20 km) se že obupaval. Potem pa sem samo vztrajno preklinjal in zmanjšal tempo na še vzdržen prag bolečine. In je šlo do konca, čeprav počasi … čas 3:26:41 in 1489. mesto (243. v kategoriji) . Ne smem biti razočaran, sploh ne po tem, ko je šlo že tako vse narobe še pred startom.

Pa še nekaj o organizaciji. Start maratona je bil ob 9.20, sicer naj bi bil uradno ob 9.00, vendar zaradi televizijskih pravic čakajo in stalno prestavljajo točno uro štarta, medtem ko smo morali biti v boksih že ob 8.45. Ostali del organizacije je bil v redu, boksi so bili organizirani kot v Stockholmu (samo brez WC-jev), tako da takih, ki se rinejo v prvo vrsto in potem tečejo nad 6 ur ni bilo. Pijače (voda, čaj, enervit) vsakih 5 km, vmes vedno še gobice, vsaka druga osveževala točka pa je imela še sadje in pa brezglutenske prigrizke. V cilju pa sem pogrešal tuše in masažo. Maraton je zaključilo 7771 tekačev. Zmagovalec je bil v cilju s časom 2:09:58, prva ženska pa 2:30:06 (in še zdaleč ni podrla rekorda, ki ga ima Helena Javornik iz 2003). Italijani kot navijači sploh niso slabi, mogoče na trenutke malo zaspani, potem pa se jih naveličaš z njihovimi ‘Grande!’ in ‘Bravi!’.

Zaključek: Če ne veš kaj bi delal zadnji vikend novembra – priporočam.

16 thoughts on “Firenze maraton 2012

 1. Zbiram mnenja in izkušnje terapevtov in tekačev …
  Očitno je zelo mogoče, da je razlog poškodbe oziroma bolečin v stegnu, da sem tekel v kompresijskih hlačah (enak problem sem imel tudi že v Ljubljani in Palmanovi in celo enkrat prej na treningu). Vedno imam zaradi teh hlač večji musklfibr in mogoče je napačna prekrvavitev razlog za poškodbo.

 2. Za te Salomonke, nisem preveč prepričan da pomagajo(morda so bolj modna muha), nosijo pa jih bolj kakšni nogometaši, ki imajo rahlo poškodbo. Nogomet pa je čisto nekaj drugeg kot tek.

  • V bistvu so naj bi bile te izrecno tekaške, in sicer celo za daljše razdelje (nad maratonom). Sem pa izvedel, da nisem edini, ki ima s kompresijskimi hlačami težave. Očitno niso za vsakega.

 3. sašo jst sm tud pogruntu da ne oblečem več titih hlač ..pa sm dau skor 100€ zanje …
  sam še za kratke razdalje….vse tiste bolečine ki sm jh mu lan na maratonu in letos u lublan na polovički so vzrok hlač
  to govorim iz testov ki sm jih dolg delal da sm pršu do zaključka zakaj se mi občasno pojavljajo te bolečine…kadar sm bil brez teh hlač me ni nilol bolelo….u nedelo pa grem prvič preteč maraton brez njih da vidim če to res drži…zadnjič u palmanovi sm bil brez…in je blo vse OK.
  lp
  bane

    • sam tolk da ti povem občutek po maratonu u crikvenici …nimam dns nobenga musklfibra …res je da nism preteku maratona ,ker se mi ni zdelo vredno se mučiti še en krog ker je bil že prvi ubitačan,6 stopinj celzija uscalu se je prec po poku štarne pištole ..in nas zalivalu vseh 21km,noge u supergah so zaplavale že po 1km..ker je voda kar tekla po cesti..tku da sm se pr 15 km odloču da nima smisla jt še en krog pa sm rajš mau prtisnu pa naredu zase dobr cajt 2 uri ne vem točnu rezultat,ker jih ni za nas ki smo prej končal je pa tam tam po moji uri. skratka jst unih hlač za maratone ne oblečem več…nogavice pa ja.
     lp
     bane

     • Naslednjič brez hlač torej! 🙂
      Čestitke za osebni rekord na ‘ta kratki’!

     • hvala..jst tu pravm zase ..ti pa probej jt enkrat na trening z pa enkrat brez pa boš vidu….od vsacga posameznika je različnu ..tud od proizvajalca…morde so mi pa sam premajhne ker me kar vežejo …čas use pove…
      lp
      bane

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.