Treningi za Prago

Kako ste kaj kolegi tekači? Ste že kaj začeli s teki? Vreme je naravnost naročeno. Upam, da bo čim več takega, ko bomo začeli resno trenirati za maraton. Jaz sem si vzel plan treningov Polar- ja. Treniral naj bi 4 krat tedensko s pričetkom 12. feb. Do takrat pa čim bolj počasi,čim večkrat, tja do 16 km največ. Če koga zanima se lahko pridruži, čeprav vem, da ste vsi bolj izkušeni maratonci. Kakorkoli že sklenil sem, da vas bom na tej strani obveščal o programu, kakor občutkih po treningu. Pričakujem pa vaš odziv vsaj v obliki komentarjev.

Drago

 • V sobotah bodo lahki pol urni teki, v nedeljah pa dolgi (16, 20, 24, 17, 24 km). Začnemo v nedeljo 12.02., do takrat pa le probajte imeti v nogah predmetnih 16km, počasi, brez napora.

64 thoughts on “Treningi za Prago

 1. Tale objava od Dragota je dober povod, da bi v komentarjih pisali predloge za kakšne skupinske daljše teke – kot so bili včasih sobotni skupinski teki. Če še ne takoj zdaj januarja, pa vsaj potem s februarjem, ko bo pa res že treba začet migat za Prago.

 2. Z veseljem se bom pridružila vsakemu tek, če mi bo čas le dopuščal. Upam, da bo možno tudi kakšno usklajevanje. Tudi sama se strinjam, da je vse lažje v skupini.

 3. jst sam sporočam da ne morem jt …pa bi šu z veseljem….prvu služba pol pa vse ta drugu….uživejte…
  če bo dopuščou cat bom skoču u radence..tam je pa 19 maja…zaenkrat sm še frei….če kašnga zanima je še plac v avtu.
  lp
  bane

 4. Vidim, da vas stvar zanima. V feb. se bomo vsaj za konec tedna lahko uskladili. V sobotah bodo lahki pol urni teki, v nedeljah pa dolgi( 16, 20, 24, 17, 24 km). Zacnemo v nedeljo 12.02., do takrat pa le probajte imeti v nogah predmetnih 16km, počasi, brez napora. Za stimulacijo naj povem, da se pri – 2 st. C pokuri 35% več maščob kot pri 28 st.

 5. Danes je prvič po več kot enem tednu termometer na soncu prestopil mejo 0 st.C in odlocil sem se, da lunch time izkoristim za tek do koša- 6 km( mogrede koša ni več) In je kar šlo, pa saj je Vera Nikolič tudi trenirala po mivki v Ulcinju. Je pa res, da Salomonke še kako prav pridejo. Ugotavljam, da se bom moral izogibati teku po klancu navzdol, kajti stalno čutim bolečino v levem kolenu.
  V soboto se bom priključil Vilmi, ki gre v Koper in tam odtekel predvidenih za nedeljo 16 km.

 6. Še to, omenjeni prvi tek po programu naj bi bil po valovitem terenu, trajal naj bi nekje 1h30′. Teče naj se v coni 50- 70% najvišjega srčnega utripa, torej počasi. Jaz bom sicer jutri tekel predvsem po asvaltu, kar ni priporočljivo. Nič pa program ne govori o teku po snegu.

 7. Ne vem kako vam je uspelo včeraj preteči 16km? Ali je sploh bil kakšen junak? Meni je v soboto, kljub burji, na morju uspelo.
  Ta teden imam v planu v torek teči 45″ po valovitem terenu in četrtek 35″ po ravnem. Vse počasi seveda- 50- 70% in vse v času lunch- a. Namesto v nedeljo, ki je Pustna, pa planiram počasnih 20 km preteči v soboto. Start ob 11.00. Vabljeni!

 8. Danes je v planu 9 km po valovitem terenu, upam, da zadnjič v zimskih razmerah. V četrtek naj bi se temeratura povzpela že nad 10 st.C. A je to sploh mogoče?
  Glede vtisov po sobotnih 20 km pa sledeče. Na koncu mi je že zmanjkovalo moči. Res je, da smo imeli po poti kar nekaj močnih klancev( Brezje, Selšček, Topol) in da smo pri Janez- u postali vsaj za 10′, vendar smo porabili kar 2h25′ in večino časa sem tekel v coni nad 70%. Očitno postaja, da sem si zastavil previsoki cilj. Bom videl kako bo ta konec tedna, po 24 km.

 9. Drago, mislim da je za prvo dolgo bilo to dovolj dobro, lahko bi celo še upočasnil tempo. Pulz je bil visok pa tudi zaradi “zimskih” razmer, za naslednjič pa za dolge vseeno zberi predvsem ravne terene brez klancev.

 10. Kar dobro nama je šlo s Tanjo. Pretekla sva celo 25km, čeprav bi verjetno bolje naredila, da od Selak- a ne bi šla dalje. Vreme je bilo odlično, sončno, toplo, za kratke rokave. Tekla sva 2uri in 53′. Srečala sva tudi Stankota in Tonija. Ponovno sem probal gel- polovico. No vsaj škodil mi ni. Probal sem tudi opornico na levem kolenu, ki pa mislim, da je koristna zadeva. Nisem čutil nobene bolečine v kolenu. Uporabljal jo bom na tekih po valovitih terenih in ta dolgih.

 11. nasa priljubljena proga je brez snega, skoraj ze suha. Kot veste sami, zelo primerna za srednji tek po valovitem terenu, kakor kratek tek po ravnem, ki sta poleg ta dolgega za vikend, za nas obveznia vsak teden.
  Na poti deloma motijo le gozdarji, ki že nekaj časa na veliko sekajo, menda v gozdu, ki spada pod Cerkniški gmajno. No moja tašča, ki je ena izmed mnogih solastnikov, na ta račun ni dobila niti 1 EUR- a?

 12. čez Lušče, Dolenje jezero, Otok, Dolenje jezero, Dolenja vas. Malo me daje viroza, vendar bom po vsej verjetnosti šel.

  • Je bilo uspešno? Ste uživali? Drago, ali bi kakšen trening prilagodil tako, da bi se udeležili Malega Kraškega maratona konec meseca?

 13. Ja, sva kar uživala z Janezom. Kljub rahli virozi mi je bilo 17 km” mala malca”. Glede Malega Kraškega pa je potrebno uskladiti z Nou Jorškim, ki ima prednost.

  • Seveda, Nou Jorški ima nedvomno prednost. Čakamo na glavnega organizatorja, da nam sporoči termin, da tudi tu na strani čimprej objavim razpis!

 14. Sašo torej bi lahko šli v soboto v Begunje in nedeljo v Sežano, vendar bolj pocasi, ne tekmovalno.
  Še to, to nedeljo je v planu 24 km, ponovitev, utrditev. Start ob 10.00 križišče L50. Vmes pa seveda vsaj še dve kratki. Naj vas ponesejo uspehi naših športnikov!

  • Drago, na uradni strani piše, da je že 3000 prijav, kar je bila tudi omejitev za 12. Mali kraški maraton, kar poemni, da prijava ni več mogoča. Škoda. Opcija je samo, če od koga, ki ne bo šel “kupimo” prijavo. Malo je treba spremljati … Za Palmanovo smo lani mi tako “prodali” dve prijavi preko tekaškega foruma.

 15. Za jutri naj povem se to, da bo Vilma poskrbela za support. Ja, sedaj se pa res zacne zares. Da bi le kolena vzdrzala.

 16. Z Janezom sva pretekla kar 26,5 km in to brez večjih težav, kljub temu da nisem up.opornice. Zelo je koristilo, da se nama je za 8 km priključila Vilma. Upam, da bo tako tudi naslednjo nedeljo, ko je na sporedu 28 km. Start pri Cenc- ovih ob 9.30. Med tednom pa so po planu 2- 3 teki po cca 1 uro- valovito.
  Opazili smo tudi, da tudi drugi pridno trenirate. Ističasno smo bili na progi vsaj v treh grupah.

 17. Ali je še kdo zainteresiran za nedeljski tek, lahko se nam pridruži kdo, ki želi krajšo turo-trasa bo zelo lepa in upam tudi sončna.

 18. Jaz sem imel namen se vama pridružit, ampak ko sem šel v četrtek teči, so se mi iznenada ponovile bolečine v stegenski mišici, tako da sem tek prekinil že v drugem kilometru. Nič ne kaže na boljše, zato ne bo nič s to prvo dolgo. Počivam in upam, da bo do Noujorškega teka bolje, sicer je tudi Praga že vprašljiva.

  • Trasa nedeljskega teka: Begunje, Brejnice, Ravnik, nazaj do križišča 2,5 km in še krog krožne, pa nazaj domov, cca 28,5 km

 19. pa je še ena ta dolga za nama. Kolena so zdržala, čeprav sem jih par dni prej kar močno čutil, tako, da sem šel včeraj namesto teka, na kolo. Izgleda, da sem dobro naredil. Bom nadaljeval s tem.
  To pot sta nama precej popestrila 3 ure in 6′ turo Boža in Miloš na kolesih. Upam, da še kdaj pa da bomo tudi kakšno fotko videli.
  Sašo ti se pa ne daj tako hitro. Verjemi, da nas večinoma kaj muči, samo, da eni povemo, drugi pa kar molčijo.

  • Drago, saj se ne bom dal tako hitro, ampak glede na to, da sem lani poleti en mesec hodil na fizioterapijo zaradi poškodbe na istem mestu, vmes pa sem šel komaj po stopnicah, me samo skrbi, da se ni kaj podobnega ponovilo! Še bolj pa me skrbi, če se je ponovilo, če je krivo kaj s copati ali načinom teka (se je zaradi lanske spremembe kaj spremenilo) … Bomo videli kako bo šlo v soboto po Noujorški trasi. Do takrat sem si predpisal počitek.

 20. Hoj, kar dobro nama je šlo, tako sva ugotovila da tistih 11 bi že zdelala, pa bi bil maraton za nama. Vreme ni bilo sončno kot sem obljubljal, je pa bilo zatišje. Boža in Miloš sta nama kar dosti km delala družbo, in kar lažji so bili zadnji kilometri. Sedaj pa priprave na Noujorški tek.

 21. Poleg maratona imam letos tudi dolocene cilje v NTP- ju. Tako, da jutri startam na 1. teku na Unc- u.
  Že sedaj pa informiram o 1. najdalšem teku priprav za maraton- 36 km, ki ga planiram preteči v soboto pred Veliko nočjo. Po vsej verjetnosti bom startal ob 14.00 ali ev. ob 9.00. Na vsak način bi bil zelo zadovoljen če bi nas teklo več skupaj. Trasa: okrog Jezera, vsaj ena okrepčevalnica, po možnosti tudi kakšno spremstvo na kolesih.

  • Moj najdaljši pred maratonom je že pod streho.Drago, kakšen kilometer bom že prišel zraven, se še kaj slišimo ali pa boš napisal kakšne plane imaš.

 22. Živjo tekači.
  To da dolge niso samo po ravnem je edino pravilno. Sam sem ta nasvet preslišal in preveč “nabijal” po ravnem in asfaltu.
  Drago, občudujem tvojo vnemo. To da narediš kakšen trening vmes na kolesu je čisto OK. Bistveno boljše kot da spustiš trening. Sicer je pa polarjev program, po katerem sem se pripravljal tudi sam, bolj usmerjen v količino kot intenzivnost.
  Danes me je ta vaša tekaška vnema zvlekla ven in ja, prav luštno je bilo.
  Pa veselo tekanje …

 23. Peter lepo da smo tudi tebe zvlekli ven. Mi smo kar naprej.
  Včeraj sem pretekel prvo od preostalih treh nad 3 ure. Nikoli nisem maral teči v krogih, nikoli nisem tudi maral jesti gelov, tekači s slušalkami so se mi delovali nastopaško. Včeraj sem vse to počel sam in ugotavljam, da sem dokaj z lahkoto pretekel 32 km( štiri kroge na Jezeru) pa čeprav sem tekel sam. No zadnji krog sem se sicer že ukvarjal z mislijo, da bi klance prehodil, vendar sem uspel pregnati to misel, ki se mi tako pogosto pojavlja po 25. km.

 24. Tanja izgleda na dež in veter s severa, tako, da bo verjetno bolje prestaviti na ponedeljek. Na zadnje mi je bilo kar všeč teči v krogih na Jezeru, tako da bi kar to ponovil in dodal do mostička pred klancem. Start ob 9.00 v Zadnem kraju proti mostičku.

 25. Jaz imam tudi plan jutri tele jerezske kroge delat. Sicer mi je 9.00 malo prezgodnja (sploh glede na jutranjo vremensko napoved), bi mi bolj dišalo popoldan, ampak mogoče pa mi vseeno uspe vaju ujet kakšen krog, da se ne bom sam dolgočasil. vedno je v skupini bolje tele dolge odlaufat …

 26. Drago, bilo je super. Hvala. Tvoj tempo pa vsekakor kaže potencial za pod 4 ure. Samo, da se ne izčrpaš preveč do tekme …

 27. Sašo tudi tebi hvala pa tudi Janezu, Jani in seveda mojim dvema dekletoma. V družbi je vsekakor lažje, očitno pa tudi hitreje. Malo je spominjalo na stare dobre čase, ko smo še tekali v večjih grupah.
  S tekom sem zelo zadovoljen, štiri kroge je šlo odlično. No v zadnjem so me že malo motili klančki. Dodatnih 4 km pa sem težko pretekel kljub družbi mojih deklet. Po 32. je vedno težko. Mislim, da bi bila še ena ta dolga- 34 km, ki je tudi v programu Polar- ja kar potrebna( čez 14 dni). Bom pa že raje izpustil Slivnico- to glede na tvojo pripombo.

 28. Drago, kaj pa bi bilo če te ne bi motili klančki (3,30), dobro je šlo. Odličen tempo, na tekmi gre še kakih 10% hitreje. Spočij se, saj si že zrel za Prago.

 29. V nedeljo imam v programu zadnjo ta dolgo- 4 kroge t.j. skoraj 33km. Glede na vreme bo start ali ob 9.00 ali ob15.30. Vabljeni maratonci, kakor štafeta( zadnji krog), za katero se bojim, da premalo trenira.

 30. To aprilsko vreme je res muhasto in če že tečeš 3 ure in več, ni ravno najbolje, da te ujamejo plohe. Aktualno napoved kaže, da bi bilo bolje startati jutri t.j. soboto ob 15.30.

 31. Res je, kar dobro mi je šlo, tudi 4. krog, manjka še eden, tega, najslajšega pa bom pustil za Prago. No imel sem pomoč, bilo nas je kar šest pa tudi sonce je sijalo.

 32. Drago, res dober tempo, malo pa mora popihati drugače ne gre. Ena četrtina štafete je bila na jezeru, kaj pa dr…….?

 33. Vreme je še naprej zelo muhasto, vendar že od jutri dalje bo bolje in za praznike si bomo lahko privoščili treninge v toplem in sončnem vremenu. To bo tudi čas za zadnje resnejše priprave za Prago. Upam, da se kaj vidimo. V nedeljo imam namen preteči tri kroge( start v Zadnem kraju ob 9.00) in v torek t. j. 1. maja seveda ne morem izpustiti kraljevske tekme- Vzpon na Slivnico, ki pa tudi sovpada s programom Polar- ja- zadnji hilly run

 34. Pa je za nami, bolje bi bilo reči škoda da je za nami, zakaj občutki so vrhunski. Vredno se je dobro pripraviti in marsikaj podrediti temu cilju, da do tek občutkov prideš. Kar še nekaj časa bo moje življenje zaradi njih lepše, bogatejše. Ja, to ti da maraton. Morda pa to le ne bo moj zadnji.
  Moram reči, da sem presenetil sam sebe. Sašo mi je sicer govoril, da sem dobro pripravljen, vendar še vedno sem imel v mislih prejšnje štiri maratone, za katere smo se tudi pridno pripravljali pa me je zver vseeno premagala in prisilila, da sem hodil. Tokrat me je načela šele na 39. km, kar pa je bilo prepozno, da bi se ji pustil, cilj je bil preblizu. Ciljno ravnino sem prvič doživel tako kot sem si vedno želel in zaslužil. Vrhunsko, z veseljem sem vzel od Darjota zastavo in z njo poletel.
  Želel bi si, da tudi ostali člani uspele te uspele odprave delite z mano to zadovoljstvo, saj ste za njega tudi vi zaslužni. Velika hvala za podporo, ne bom vas pozabil.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.